Kreator

Biyografisi

Alman gruplarından bahsedildiğinde veya thrash metal dünyasından konuşulduğunda akla ilk gelen gruplardan biri şüphesiz Kreator’dur.
İlk kadrosunu gitar ve vokalde Milan “Mille” Petrozza, bassta Rob Fioretti ve davulda Jürgen “Ventor” Reil’in oluşturduğu topluluk, “Tormentor” adıyla kurulduktan bir sene sonra yani 1984 yılında grubun ismini “Kreator” olarak değiştirdi.

İsim değişikliği sonrası grup tam gaz çalışmalarına devam etti ve 1985 yılında Noise Records tarafından piyasaya sürülen “Endless Pain” adındaki debut albümlerini piyasaya sürdüler. Albümde Essen’de yaşadıkları sorunların yanısıra korku, dehşet gibi bazı temalardan da yola çıkarak ilk albümlerini oluşturdular. Albüm thrash metal piyasasında büyük ilgi gördü, “Flag Of Hate” sloganları ve etkileyici şarkı sözleriyle Kreator özellikle Avrupa’da ismini sıkça bahsettiren bir grup haline geldi.

Aslında grup en büyük çıkışını 1986 yılında “Pleasure To Kill” albümü ile ciddi anlamda Avrupa’da ses getirir. Kreator’un Avrupa’daki hızla çoğalan fanlarına “Helloween ve Celtic Frost” ile çıktıkları Avrupa turuyla grup fan sayısını katlamıştır. Turne dönüşü, 1986 yılının sonlarına doğru “Flag of Hate” E.P sini piyasaya sürmüşlerdir.

Sene 1987′i gösterdiğinde grup “Terrible Certainty” albümünü ve “Out of the Dark, Into the Light” E.P. sini çıkartır. Grubun hızla büyüdüğünü fark eden Noise Records Kreator’a ait herşeyden faydalanma isteğindedir. Plak şirketi Kreator’un albümlerini dağıtım için Sony/Epic ile anlaşır ve Kreator Amerika’da Randy Burns (Megadeth, Nuclear Assault) prodüktörlüğünde kayda girer. Bu birlikteliğin meyvesi en çok satan ve thrash metalde bir kilometre taşı sayılan “Extreme Aggresions” albümü olur. Turne özellikle gruba dahil olan eski Sodom gitaristi Frank “Blackfire” Gosdzik’in Mille ile yaptığı gitar düelloları ile anılır. 1990 yılında grup “Coma Of Souls” albümünü yayınlar, lakin eski başarıya ulaşamaz. Bunun sebeplerine inecek olursak o yıllarda klasik heavy metal ve türevleri yerine death metal ve grunge gruplarına bırakmalarıdır.

Kreator, Tom Morris eşliğinde Tampa’da kayda girer ve o zamana kadar ki en radikal Kreator albümü olan “Renewal” 1992 senesinde Florida’da kaydedilir ve yayınlanır. Endüstriyel etkiler ve yer yer death metale göz kırpan bu albüm grubun çoğu fanı tarafından anlaşılmaz. Yoğun turnelerden yorulan grup uzun bir süre sessizliğe gömülür.

Grubun bu sessizliği bassa Christian Giesler ve bateriye Whislash grubundan tanıdığımız Joe Cangelosi alarak bozar ve kendilerini stüdyoya kapatırlar. 1995 yılında “Cause for Conflict” albümünü yayınlayan grup artık eski thrash sounduna geri dönmüş ve fanlarının gönlünü almıştır.

Mille grubu Coroner’dan tanıdığımız Tommy Vetterli ile takviye eder ve orijinal bateristleri Ventor gruba geri döner. 1997 yılında Outcast ve 1999 yılında yayınladıkları Endorama albümleri ile Kreator gothic ve endüstriyel müziğe hafifçe bir giriş yapar. Endorama albümünde gothic metal’in temel taşlarından sayılan Alman grup Lacrimosa’in vokaliyle düet yapılmıştır.

Tommy Vetterli’nin gruptan ayrılışı ile grup tekrar bir yol ayrımına girer. Vetterli’nin yeri Sami Yli-Sirnio ile doldurulur ve tekrar thrash köklerine sadık bir şekilde “Violent Revolution” ve 2000′li yılların en sağlam thrash albümü “Enemy Of God” yayınladılar.

KREATOR Kadrosu(Şuan ki):

Miland “Mille” Petrozza : Gitar, Vokal
Sami Yli-Sirniö : Gitar
Christian Giesler : Bass
Jürgen “Ventor” Reil : Davul

Eski Grup Elemanları:

Gitar:
Michael Wulf (Öldü) (1986)
Jörg “Tritze” Trzebiatowski (1986-89)
Frank “Blackfire” Gosdzik (1989-1996)
Tommy Vetterli (1996-2001)

Bass:
Roberto “Rob” Fioretti (1982-1992)
Bogusz Rutkiewicz (1988)
Andreas Herz (1992-95)

Davul:
Joe Cangelosi (1994-96)

0 yorum:

    .kafasına göre takılan bir kamyon insanız.

    .